D.16. December 2011 kl.12:41🕯️

I dagene mellem d.7. december 2011 og d.14. december 2011 lærte jeg mer om min far og mig selv end jeg troede muligt, d.14. besluttedes det at slukke for hans respirator og det skete d. 15. kl.10:00… kl.21:00 fandt de en seng så vi kunne hvile lidt ved din side.

De kloge sagde at du kunne se os, og vores frygt var at du var fanget i smerte, så det føltes befriende, da de gav bekræftede, at denne gang snød du ikke døden for at sidde som en gulerod i en stol. Men var klar til at rejse! Vi spillede den musik du elskede så højt, Leonard Cohens Halleluja spillede sagte og jeg læste højt fra biblen, midt i al elendigheden, fandt vi noget smukt endog værdigt.

Kl. 03:00 trak du stadigt vejret og det virkede mest af alt som om du sov.

Ofte er det sådan på intensiv, at folk sjældent dør mens de holder deres kære i hånden, det sker mest, når de raske går ud for at tisse eller hjem for at sove lidt.

  1. De levende holder de døende fast i livet.Først når vi levende giver slip, kan de døende komme ud på deres lange rejse.
  2. De døende vil tilbringe så megen tid med deres kære, som de orker. Når de kære forsvinder ud af rummet, forsvinder de døendes sjæle, bare den anden vej.

Tak fordi du lærte mig at danse far, at danse til kærligheden tager slut… Alle hans sange minder mig stadig om dig, din kamp, dit liv… flyv i fred min kære, jeg tænder stadig lys 🕯,når muligheden byder sig, hvor uretfærdigt det end synedes, så falder brikkerne stadig på plads…

“Livet må forstås baglæns, men må leves forlæns.”

Citatet er en sammenskrivning af et længere Kierkegaard-citat fra 1843 og refererer til, at man er nødt til at leve livet, mens det sker, og ikke kan planlægge sit liv på forhånd. https://teol.ku.dk/skc

Så man kan forstå fra dødsøjeblikket, hvad det
handlede om. Det handlede om kærlighed. Min Far, Jozef sov ikke ind. Han sov slet ikke, mens vi var der. Han havde haft rigelig lejlighed til at sove inden da. Han var bedøvet, ubevægelig, men bevidst om vor tilstedeværelse. Og han gik først fra os, da vi havde fortalt ham vore sidste ord.

D.16. December 2011 kl.12:41 drog han sidste åndedrag

Har kæmpet med at forholde mig til, at du er borte for altid, selvom det er det eneste, der er sikkert her i verden; at vi skal herfra…hver gang jeg har tændt et lys, har jeg følt at din sjæl var med mig. Glæder mig over at dele en tanke med dig, når jeg står i nærheden af din sidste hvileplads. Som en sømand af havet …

Tavshed omkring de døde.
Er en uretfærdighed imod dem.
Den udsletter dem for anden gang.
Glem aldrig glæden.
Selv når hjertet fyldes med sorg.
Hvis alt er mørkt, så husk på at at lyset findes.
Når alt er koldt, så husk varmen.
Og glem aldrig det gode, hvis alt føles ondt.
Men glem ej heller sorgen.
For uden sorg, dør al glæde.
Når alt er lyst, så husk på mørket.
Hvis alt er varmt, så husk på kulden.
Og glem aldrig det onde, hvis alt er godt.
Husk altid livets modsætninger.
Glem dem ikke.
Uden modsætninger kan intet leve.
End ikke dig selv.
Husk altid på glæden.
Men glem aldrig sorgen.
Modsætninger der gør, at vi føler livet, lever livet💕
Du er savnet.

-Din Datter

Da det blev besluttet, at der skulle slukkes dagen efter var det mærkeligt, men som jeg sagde til min mor, ville det ikke have været hans stil, at sove stille ind midt om natten med alt det han havde gået igennem og overlevet.
Vi endte med, at få lidt over en uge til langsomt, at tage afsked, parat bliver man aldrig, det var nok det nærmeste han kom på, at gå afsted med et brag!

Ingen af de involverede læger, der havde fulgt ham igennem årtier, forstod hvordan det kunne være at han stadig var, men hans tårer, da jeg satte hans yndlingsnummer på, Halleluja med Leonard Cohen gav mig en følelse af at han var parat, men at han ville sikre sig, at vi også lige var parate!
Min dagbog sagde en sen decembernat i 2011;
”Jeg vil stole på, at sårene vil læges naturligt, smerten vil gå over, og når jeg kommer igennem, vil jeg være stærkere, lykkeligere, mere lydhør og forhåbentlig modtagelig for livet.”

Bortset fra at jeg nu 11 år efter ved, at man ikke kommer igennem, men lærer at leve med savnet, så har min forhåbning for fremtiden ikke været helt ved siden af.❤️

Mit hjerte græder for alle, der ikke får lov til/kan sige farvel.

V
LEV
L

Link til Leonard Cohens Hallelujah. https://youtu.be/ttEMYvpoR-k. “Hallelujah” er en sang skrevet af den canadiske sanger Leonard Cohen, oprindeligt udgivet på hans album Various Positions (1984). Sangen opnåede lidt indledende succes, og fandt større populær anerkendelse gennem en ny version indspillet af John Cale i 1991. Cales version inspirerede en indspilning fra 1994 af Jeff Buckley, der i 2004 blev rangeret som nummer 259 på Rolling StonesThe 500 Greatest Songs of All Time“.

Cohen adresserede den dybeste af vores menneskelige bekymringer om længsel efter forbindelse og længsel efter en slags håb, transcendens og anerkendelse af livets vanskeligheder. Og da Leonard Cohen døde den 7. november 2016, føltes som min far døde en lille smule igen, som om at linket mellem os via Cohen’s musik kom til sin slutdestination. Men musikken består og Leonard Cohen’s fantastiske katalog af musik, poesi, bøger og interview giver uanede muligheder og for det er jeg taknemmelig.

Offentliggjort af kronisklevende

Hvordan får man puttet ’lev’ ind i overlev igen. Det er farligt, at leve, man kan dø af det. Født i 1973, gift, 4 vidunderlige børn, Cand.Jur. Har kronisk intestinal pseudo obstruktion (CIPO), gastroparese og Polyneuropati AMSAN en subversion af Guillian Barrés Syndrom, stædig kørestolspilot med stor kærlighed til livet på trods af modgang. Efter i mange år, at have fokuseret på at leve med sygdom inde på livet og på at nægte at blive mine diagnoser, forsøger jeg i dag at bringe mere liv i livet og ikke bare overleve. Dette er min rejse som kronisk levende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: